Liefdevol Leven

Genieten vanuit het hart

Petra Smitshuijzen

week33

Geneugten van het leven

Waar ik van kan genieten, kan variëren van een opkomend zelf gezaaid tomatenplantje tot luisteren naar een concert van het studentenorkest van mijn zoon. Vanaf vroeger heb ik al een voorkeur voor de kleuren paars, van donker tot lila, en magenta, eerder noemde ik dat fuschiaroze. Deze kleuren kwamen ook veel voor in de materialen om mij heen. Mijn echtgenoot zei ooit, toen iemand vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde 'maakt niet uit als het maar paars is, al geef je haar een plastic zakje'. Daarmee gaf hij twee dingen goed aan, mijn kleur voorkeur en waarmee ik tevreden zou zijn. Ik kan inderdaad genieten en blij zijn van kleine dingen.

Heerlijk te genieten van die tomaat aan de plant die in de tuin is opgekomen. Die door zorg en liefde is gaan bloeien. Te kijken naar het verloop van de seizoenen in de tuin en te zien dat er een cyclus bestaat van het leven. Dat de natuur je zoveel moois en lekkers biedt om te verwerken. Het mooist is om direct uit de natuur alles te betrekken. Dat gaat jammer genoeg iets lastiger. Daarom probeer ik meestal wel op zoek te gaan naar producten die een hoog kwaliteitsgehalte hebben. Kwaliteit in de zin van smaak en versheid. Bij bloemen ook hoe deze eruit zien. Wanneer ik workshops geef met verse materialen zie je dat zeker terug.

Maar genieten is voor mij ook op zoek gaan naar spulletjes op een brocante, neuzen in een kringloopwinkel. Of de tafel die ik in gedachten had vinden bij het groot vuil. Voordat de naam 'Tuynhuys' werd gekozen als naam voor de ruimte waar ik de workshops geef kwam "La déchetterie' ook voorbij. Wat eigenlijk een franse vertaling is van 'de vuilnisbelt'.

Genieten is voor mij een gevoel van aangename gewaarwording. Het waar worden van geluk. Het gevoel kan binnenkomen via één van de zintuigen en je laten ervaren wat het is, als de hemel op aarde is. Een moment van vervoering waardoor je even geen behoefte meer hebt aan andere dingen.

En dat beleef ik door steeds bewuster te kiezen voor de dingen die mij dat gevoel laten ervaren. En zoals eerder gezegd, dat kan voor mij in een kleur zitten. Maar kan zich ook manifesteren in een voorwerp dat ik zie of muziek waarnaar ik luister. Een salade die ik eet of een stofje dat ik voel.

Wat ik een uitdaging vind, is om anderen ook te helpen zoeken naar wat bij hen het geluksgevoel oproept. Zit het in een kleur, een voorwerp, die heerlijke ovenschotel met verse groenten? Waarvan kan jij intens genieten?

collage

* end of content *

site information

copyright 2010-2013 Liefdevol Leven • deze website is gerealiseerd door pixelliquid